Дами, погрижете се за себе си - личните лекари вече дават направление за мамограф - Д-р Александрина Перчева

Дами, погрижете се за себе си – личните лекари вече дават направление за мамограф

Дами, погрижете се за себе си – личните лекари вече дават направление за мамограф

Лекар съм, занимавам се с образна диагностика. Затова с радост искам да обърна внимание на всички жени: най-сетне има промени в националния здравен рамков договор и вече е по-лесно да стигнете до мамограф. Личните лекари имат право да издават заветното направление, с което можете да си прегледате гърдите.

Когато работех в медицинския център „Полимед“ ми направи впечатление, че все още много жени не са наясно, че могат да си поискат направление и да си направят преглед безплатно. Всяка сутрин чета „Градски вестник“ и се надявам чрез него да дам информация на хиляди софиянци.

Искам горещо да посъветвам всички да се възползват от възможността да се прегледат, защото ракът на млечната жлеза е социално значимо заболяване. Всяка година в България новооткритите случаи са 3000. Ранната диагностика е изключително важна. Така смъртността се намалява с 30–45%. Жените на всяка възраст трябва сами да се преглеждат, но след 40 години и особено когато има наследствени рискови фактори е задължително да се ходи на мамограф поне веднъж годишно.

Като специалист гарантирам, че периодичното посещение при лекар, квалифициран в диагностиката на млечните жлези, не носи никакъв риск. Една от най-бързо развиващите се дисциплини в медицината е образната диагностика. Дигитализацията на методиките доведе до по-ниски дози на лъчение, високо качество на образите и отлично съхранение на информацията. Добре е да се ходи при един и същ специалист, за да могат да се съпоставят данните.

Мамографията не е лукс. Вече не е трудно да се стигне до специалист. Затова моля всички жени да знаят правата си и отговорно да се погрижат за себе си.

Публикувано: в. Дневник