Рак на гърдата и хранене: Думата е една – естроген? - Д-р Александрина Перчева

Рак на гърдата и хранене: Думата е една – естроген?

  • Дали консумацията на червени меса увеличава риска за мен от рак на млечната жлеза?
  • Ами пилето на грил?
  • Дали яденето на храни с повишено мастно съдържание увеличава рисковете?
  • Дали червеното вино е добро за мен или не?

Има твърде много информация, която свързва рака на гърдата с яденето на мазнини, месо, барбекю, с хормоните, с които се хранят  пилетата и телетата, с кофеина, аспартана, нитратите и други…

Но знаете ли? Причинна връзка между рака на гърдата и всички храни и субстанции, споменати по-горе просто не съществува. Докато ограничаването на мазнините, повечето плодове и зеленчуци,  пълнозърнестите храни и нискомаслените протеини са доказано здрвословни, то няма солидни данни, свързващи определена  храна или напитка с нарастване на риска от рак на гърдата.

С едно изключение: АЛКОХОЛЪТ!
Това е абсолютно сигурно. Алкохолът увеличава риска от рак на гърдата: първичен и рецидивиращ.
Точка, край! Това е всичко.

На уеб странцата на Националния институт по здравеопазване /наСАЩ/, в рубриката „надеждна информация” се казва – ”употребата на алкохол е най-ясно доказаният специфичен фактор за възникване на рак на гърдата…Съществува достатъчно достоверна информация, че рискът от рак на гърдата може да бъде намален с намаляване на употребата на алкохол”.

Министерството на здравеопазването твърди, че тази причинна връзка се дължи на факта, че алкохолът увеличава нивото на циркулиращия в кръвта естроген, а по-високите нива на естрогена често пъти водят до увеличен риск от рак на гърдата.

Това дами, не е някаква изключителна новост. Още през 1994г., сравняването на 38 различни изследвания показа , че едно питие на ден – бутилка бира, чаша вино или 50 гр. твърд алкохол увеличават общия риск от рак /всички видове рак, на жени във всички възрастови групи/
с 10 %.

Едно по-ново изследване показва, че консумацията на 10 гр. алкохол всеки ден повишава риска от рак на гърдата с 9 %.
За да избегнем многото математика, казаното по-горе означава, че жени, които пият по едно питие или по-малко на ден, леко увеличават риска за себе си. Жени обаче, които пият по две до пет питиета на ден увеличават риска от рак на гърдата с ужасяващите 41%.
Така че, какво значи това? Трябва ли да се откажем от чашата шардоне на вечеря, чашата студена бира в горещ ден или не дай Боже случайната чаша „Маргарита” на ръба на басейна?

В никакъв случай! Отбележете, че МЗ съветва да се „ограничи”, а не изобщо да се спре консумацията на алкохол.
Едно питие на ден увеличава риска, но не съществено. За тези, които се отнасят отговорно към пиенето, удоволствието от него си заслужава слабо увеличения риск – според мен.

Но ако вие сте жена, която всяка вечер сте на коктейл, с група бохеми, които редовно след работа пият по две – три бири или вино на вечеря, последвано от едно питие за лека нощ – може би трябва да се замислите за намаляване на количествата.

Толкова за пиенето.

А какво става с яденето?

Докато доказателства за връзка на определен начин на хранене с рака на гърдата няма, има една доказана връзка с повишен риск: увеличаването на теглото след 18 годишна възраст. Колкото повече увеличавате теглото си с възрастта, толкова по-голям става рискът от хормонално зависим рак на гърдата след менопаузата.
Да, след менопаузата!
Пред-менопаузалният рак на гърдата не се свързва с увеличеното телесно тегло.
Не, че това е основната причина – рискът от рак на гърдата след менопаузата все едно се увеличава. Но защо да го увеличаваме още повече с повишеното си тегло на средна възраст?
И отново това е свързано с естрогена.

Рак на гърдата и храненето

Мастните тъкани увеличават цирулацията на естроген. Колкото сте по-тежки, толкова повече естроген има в организма ви, така и рискът е по- голям.
Така че, колко тежахте на 18? Със сигурност по-малко отколкото днес, нали?
Ако сте качили повече от 10 кг. в сравнение с тази младежка възраст, вие сте увеличили риска от следменопаузален рак на гърдата с около 40%, сравнено с жени, чието тегло е останало почти същото. /Ако вие сте имали повишено тегло от детството, рискът не се е повишил заради теглото ви/.

Ако сте качили повече от 35 кг. между 18 и 35 години, рискът от рак на гърдата за вас е с 60% по- висок от обикновено.
А ако това увеличаване на теглото е дошло между 36 и 50 год., то рискът се е удвоил.
И като добавка, три пъти се е увеличила вероятността ракът да стане метастатичен.

Интересно, рискът е много по-голям за жени, които са напълняли в талията, а не около ханша и краката. Или,”ябълките” са изложени на по- голям риск, отколкото „крушите”.
Така, вие сте като много американски жени и значително сте увеличили теглото си в сравнение с младежките си години. И рискът от рак на гърдата за вас е по-голям отколкото би трябвало да бъде.
Отдъхнете си !

Какво би трябвало да направи едно жена?

За щастие, намаляването на теглото намалява и риска. Колкото по- малко мазнини носите, толкова по-ниско е нивото на естрогена, толкова и рискът от постменопаузален, хормоналнозависим рак на гърдата е по- малък.
Така че, яжте здравословно, движете се  и се постарайте да свалите няколко килограма.

Не е лесно. Но пък и да имаш рак на гърдата също не е !