5 полезни съвета от Д-р Перчева - Д-р Александрина Перчева

5 полезни съвета от Д-р Перчева

1. Ограничете приема на алкохол на 2 до 3 напитки седмично.

Алкохолът, употребяван дори и в малки количества, се приема като рисков фактор за рак на млечната жлеза. Мнозина специалисти препоръчват отказване от твърд алкохол, но умерената консумация на вино и бира не е забранена.
Скорошните проучвания, приемат връзката между консумацията на алкохол и развитието на хормонално зависим рак на млечната жлеза.

2. Упражнявайте се три пъти седмично, а ако е по-често е още по-добре.

Когато превите упражнения, опитвайте се да са поне за 20 минути, да са енергични и да довеждат до стимулиране на кръвообръщението си.
Дългите разходки са хубави също, но не са толкова активни и не ви стимулират да се изпотите. А изпотяването помага на сърцето да намали риска от рак.

3. Поддържайте теглото си, или отслабнете, ако сте с наднормено тегло.

Проучванията показват, че ако сте с надноремено тегло особено след менопаузата, се увеличава рискът от рак на млечната жлеза.
Също така, друго проучване през март 2008 публикувано от Тексаския Университет в Хюстън, показва че жените с наднормено тегло имат по-малък шанс за оцеляване след рак на млечната жлеза и по – висок процент да се разболеят от други,агресивни болести свързани с теглото.

4. Провеждайте един път месечно личен преглед на своите гърди.

Следвайте внимателно препоръките на вашия лекар и обновявайте познанията си периодично. Вие сте тази, която първа би могла да открие промяна в гърдата, дори и преди вашия редовен преглед.
Точно заради това, е важно да следите промените във тялото си.

5. Провеждайте редовно мамография след 40 годишна възраст!

Посещавайте минимум веднъж годишно своя лекар!
Ранното диагностицирането на тумор значително повишава възможността за оздравяване. Своевременното откриване на болестта в най-ранна форма води до 98% преживяемост.
Но около 27% е преживяемостта за пациентки с напреднала форма или метастази.